reklama

Éčka- istá smrť alebo výmysel?

Pred pol rokom som dostala na email správu. Klinika detskej onkológie Univerzity v Duseldorfe zaslala zoznam prísad do potravín, tzv. éčok aj s ich účinkami na ľudský oranizmus. Samozrejme, hneď som sa pustila do výskumu, aj keď dnes už neviem presne prečo. S istotou totiž môžem povedať, že čokolády a studenej coly sa nevzdám ani keby čo bolo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Emulgátory, nazývané aj aditíva, sú prídavné látky, ktoré majú zlepšiť niektoré vlastnosti potravín. Zlepšujú podmienky výroby, spracovania, úpravy, prepravy a úchovy potravín, zvyšujú odolnosť potravín proti chemickým, fyzikálnym a biologickým zmenám a predlžujú ich trvanlivosť, zachovávajú a zlepšujú výživové hodnoty potravín, zlepšujú a zachovávajú kvalitu potravín. Všetky by mali byť uvedené na obale výrobkov. Do roku 2004 to však bolo na ľubovôli výrobcu. Je ich vyše 2500 druhov, ale slovenský potravinový kódex dovoľuje používať len niečo vyše 300 z nich. Môžu to byť antioxidanty, konzervačné látky, farbivá, kyseliny, zásady, soli, vonné, chuťové povzbudzujúce látky, potravinárske enzýmy, rozpúšťadlá či rôzne technologicky pomocné látky. Svetová zdravotnícka organizácia garantuje ich neškodnosť. Problém je však v tom, že samozrejme, nespôsobujú okamžitú smrť ani nič podobné. Odborníci sa však nezhodujú pri niekorých aditívach, aké účinky má ich dlhodobé užívanie.Pri mojom mini-výskume som sa orientovala najmä na sladkosti. Žuvačky, spomínané lentilky, cukríky za päť korún s nálepkou Snoopy-ho, čokoládové tyčinky, z nápojov takmer všetky ochutené minerálky, samozrejme kofeínové bublinkové nápoje. V tom všetkom som objavila keď nie už priamo najnebezpečnejšiu rakovinotvornú E330, tak aspoň nebezpečné E110, E321, E216 a pod. Pri podrobnejšom výskume by človek podľa tohto zoznamu zistil, že ak chce byť zdravý a neohrozovaný rakovinou zo všetkých strán, nestačí prestať fajčiť, treba prestať aj jesť.Preto som prestala skúmať potraviny a ich zloženie, ale pustila som sa do samotných éčok. Jedno mi nešlo do hlavy. Okrem E123, ktorá je v USA a Rusku zakázaná pre silnú rakovinotvornosť sa v zozname uvádza E330 za najnebezpečnejšiu prísadu. Po chvíľke strávenej na internete som zistila, že táto hrôzostrašná potravinová záležitosť je obyčajná kyselina citrónová. Odborníci sa tu jednoznačne nezhodujú. V prípade syntetickej kyseliny citrónovej - E330, časť tvrdí, že je to neškodný antioxidant, podobne ako prírodná kyselina askorbová (vitamín C), označovaná ako E300. Obe éčka majú uchovávať farbu a čerstvý vzhľad niektorých potravín z ovocia a zeleniny. Naopak - Klinika detskej onkológie Univerzity v Düseldorfe na základe výskumov označila E330 za jeden z najnebezpečnejších rakovinotvorných aditív. Bežne sa nachádza napríklad v krabom mäse, konzervovaných hríboch a paradajkách.Nejasnosti sú aj pri otázke, či éčka spôsobujú detskú hyperaktivitu alebo nie. Dokonca ani chlieb nemusí byť úplne bez nich, jogurty, ktoré jete v presvedčení, že tam naozaj sú veľké kusy ovocia, môžu byť plné obyčajných aromatických náhrad. Kukuričné lupienky a ich pozitívny dopad na zdravie vášho dieťata môže byť tiež spochybnený už len množstvom kypriacich látok, ktoré sa v kukuričnom zrne asi ťažko nachádzajú. A opäť som tam, kde som bola na začiatku. Spochybniť sa dá všetko. Aj dnes sa nájdu úplne »čisté« potraviny. Stopercentné ovocné džúsy, domáce lekváre, med, maslo, mlieko, káva, cestoviny (samozrejme nie hotové aj s omáčkou), neochutená minerálna voda… Ten zoznam nie je až taký krátky. Problém je asi v tom, že dnes sme tak bombardovaný rôznymi vplyvmi zo všetkých strán, že keby sa človek rozhodol žiť úplne zdravo, musel by sa odsťahovať niekam do amazonského pralesu (kým ešte nejaký je) a tam si pestovať na svojom políčku vlastnú obživu. A aj tam riskuje, že mu na zeleninku napadá kyslý dážď.Čo dodať na záver? Klinika detskej onkológie vyvolala paniku. Nie som jediná, ktorá začala kontrolovať potraviny podľa tohto zoznamu. Fakty, ktoré tam uvádzala ako jednoznačné, však vôbec také jednoznačné nie sú, naopak, na túto tému sa vedú búrlivé debaty, ktoré sa ani v namenšom neblížia k svojmu koncu. Či bola táto panika opodstatnená, alebo nie, neviem. Z poznatkov, ktoré som získala o éčkach som natoľko zmätená, že radšej budem pokračovať vo svojich bežných stravovacích návykoch. Tie úplne prirodzene uprednostňujú jedlo, ktoré si sama uvarím, pred výtvorom mega-fastfoodového reťazca, pri ktorom nemusím mať zoznam éčok, aby som vedela, že to nie je zdravé. Ale aj tak si raz za čas na jedno veľké chicken-menu skočím.

Daniela Grečnerová

Daniela Grečnerová

Bloger 
  • Počet článkov:  35
  •  | 
  • Páči sa:  0x

22-ročná usilovne pracujúca študentka. Okrem iného podstupujem, ako každý iný človek, neustály a nekončiaci, na tempe a intenzite narastajúci proces získavania životných skúseností.. Zoznam autorových rubrík:  me, myself and ISúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu